Print Friendly, PDF & Email

Vorige maand gingen 270 ondernemingen ten onder, tegenover 268 in juni. Er zijn in juli 2 bedrijven meer failliet verklaard dan in juni, meldt het CBS. De faillissementen trend is afgelopen jaren redelijk vlak.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt. Het aantal bedrijven wat failliet ging in de voorbije twee jaar is stabiel; rond de 250 per maand. Alleen afgelopen december was met 328 bedrijven een uitschieter.

Wereldwijd zullen dit jaar meer bedrijven failliet gaan dan in 2018, schrijft kredietverzekeraar Atradius. Reden voor het stijgende aantal is de aanhoudende onzekerheid in de internationale handel. In totaal zal het aantal faillissementen wereldwijd met 2,8 procent stijgen.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Na september 2017 is de trend redelijk vlak. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna wisselden perioden met stijgingen en dalingen elkaar af.

Aantal faillissementen blijft stabiel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juli 311 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal bedrijven wat failliet ging, namelijk 79. Relatief gezien werden er in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Nederland telt in totaal circa 340.000 bedrijven (eenmanszaken niet meegeteld).

Wat doet CBS?

De wettelijke taak van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is om officiële statistieken te maken en de uitkomsten daarvan openbaar te maken. Het CBS publiceert betrouwbare en samenhangende statistische informatie, die het deelt met andere overheden, burgers, politiek, wetenschap, media en bedrijfsleven. Zo zorgt het CBS ervoor dat maatschappelijke debatten gevoerd kunnen worden op basis van betrouwbare statistische informatie.

Lees ook  Onderzoek: reistijd reden nummer één voor thuiswerken

Het CBS maakt inzichtelijk wat er feitelijk gebeurt. De informatie die het CBS publiceert, gaat daarom over onderwerpen die de mensen in Nederland raken. Bijvoorbeeld economische groei en consumentenprijzen, maar ook criminaliteit en vrije tijd.

Naast de verantwoordelijkheid voor de nationale (officiële) statistieken is het CBS ook belast met de productie van Europese (communautaire) statistieken. Dit betreft het grootste deel van het werkprogramma.

Lees ook: Veel franchisenemers gaan failliet, openlijk vragen over de franchise formules

ZZP in moeilijkheden
Pitane Blue