Print Friendly, PDF & Email

Volgens de vervoersmaatschappij De Lijn krijgen ze van de stad Gent geen vergunning om laadpalen te installeren. De Lijn kondigde twee jaar geleden aan dat ze een 20-tal elektrische bussen op proef zou laten rijden in Gent, Leuven en Antwerpen. De eerste bussen zouden nog eind dit jaar ingezet worden, maar dus niet in Gent. 

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) wil zo snel mogelijk overleg met de vervoersmaatschappij. Het is nog niet duidelijk of De Lijn lessen trekt uit de moeizame zoektocht naar geschikte locaties voor de laadinfrastructuur op de Vlaamse openbare weg. Varianten op de aangekochte elektrische bussen bieden een groter bereik. Die kunnen dan ’s nachts aan de laadpalen op de stelplaats.

In Brussel lijkt de ontplooiing van een elektrisch wagenpark alvast minder problematisch. Daar bestelde openbaarvervoermaatschappij MIVB volgens VRT ruim 100 hybride bussen en meer dan 30 volledig elektrische bussen. Maar in Gent leek het niet mogelijk om die te vinden en kreeg De Lijn naar eigen zeggen geen groen licht voor laadpalen aan de Ghelamco-arena of de Blaarmeersen. 

Opmerkelijk, omdat de stad zich de voorbije jaren profileerde als een voortrekker op het vlak van duurzame mobiliteit met een ingrijpend circulatieplan. Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit in Gent, reageert verrast op de beslissing van De Lijn.

“De Lijn heeft nooit het signaal gegeven dat er een probleem was bij het uitrollen van die laadpalen”, zegt hij. “We betreuren dat De Lijn ons, als stad die het meest uitgesproken kiest voor openbaar vervoer, niet als echte partner heeft behandeld.”

Lees ook: Stad Gent organiseert mobiliteitsmarkt per wijk

Lees ook  Boetes: politie Gent strenger bij overtreding droneverbod
De Lijn - Gent centrum