Alle drijvende hotels keerden allemaal snel terug naar de haven, ontscheepten hun passagiers en de cruisevakantie werd stilgelegd. De cruise industrie is niet alleen stilgelegd, een coronavirus was de storm die alle cruiseschepen definitief deed aanmeren. De industrie die uitgroeide tot een sector ter waarde van 46 miljard dollar per jaar, met 26 miljoen passagiers per jaar, kwam tot volledige stilstand.

Ironisch genoeg was de industrie goed voorbereid op het uitbreken van ziekten aan boord van haar schepen, zoals vaker is gebeurd, meestal het norovirus “braakvirus”. Dit keer liep het niet zoals verwacht, zegt Christopher Muller, hoogleraar aan de universiteit van Boston, die verder uitlegt.

“Het ergste wat je kunt doen als passagiers ziek worden is om mensen aan boord te houden”, zegt hij. “Het plan is altijd om naar de dichtstbijzijnde haven te gaan, iedereen af te zetten en het schip vervolgens te ontsmetten”.

Normaal gesproken betekent dit dat het schip binnen een paar weken klaar is om weer te gaan cruisen en een nieuwe cruisevakantie kan starten , maar deze keer “dwongen de regeringen hen om mensen aan boord te houden”, voegt prof. Muller toe. “Dit was niet de schuld van de industrie, dat hadden ze normaal niet gedaan.”

Het probleem werd nog verergerd door het feit dat veel moderne cruiseschepen relatief kleine hutten hebben, omdat het economische model van de sector afhankelijk is van het krijgen van zoveel mogelijk passagiers om geld uit te geven in de kuuroorden, restaurants, bars en winkels van het schip.

slechte publiciteit

De slechte publiciteit voor de cruisevakantie die de sector de afgelopen maand kreeg, aangezien passagiers in quarantaine aan boord van schepen in het zicht van de kust moesten blijven, zal voor de industrie zwaar wegen en dit kan de sector moeilijk van zich afschudden.

Lees ook  Veel vakantieparken en hotels verliezen hun glans

Niet alleen dat, maar veel van de bestemmingen van hun passagiers missen de cruiseschepen niet of nauwelijks. Niemand is bereid hen te redden vanwege de negatieve effecten die ze hebben op hun bestemmingen. Ze dragen zeer weinig bij voor de lokale economie. 

Cruiseschepen zijn berucht vanwege het afzetten van duizenden toeristen in drukke steden die weinig uitgeven, vijf of zes uur rondkijken met een lunchpakket en dan weer aan boord gaan voor het avondeten.

Lees ook: Cruiseschip MS Zaandam zoekt haven ondanks coronavirus

Cruiseschip Splendida
Print Friendly, PDF & Email