[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Ondernemingen met een aura van heiligheid lokken onvermijdelijk de reactie van cynici uit, of dat nu terecht is of niet. Je gezamenlijk voor een goed doel inzetten vergroot het saamhorigheidsgevoel moet Uber gedacht hebben. Voor het eerst in het bestaan van Uber vraagt het bedrijf uitdrukkelijk om geen gebruik te maken van haar diensten en wil het 50.000 gratis ritten aanbieden aan slachtoffers van huiselijk geweld. 

In een CNN interview met Andrew Macdonald, de Vice President bij Uber, krijgt Uber alle aandacht nadat ze in een reclame campagne mensen opriepen om thuis te blijven en niet essentiële reizen te vermijden. Het bedrijf geeft aan dat alle chauffeurs gehoor geven aan de vraag van Uber en de ‘social distancing’ in acht nemen. In een advertentie campagne en tijdens het gebruik van de Uber app ziet de klant met de boodschap niet te reizen terugkomen.

van taxichauffeur naar maaltijdbezorger

Uber realiseert zich dat door deze actie de aangesloten chauffeurs geen inkomsten meer hebben. Toch vraagt het bedrijf dat deze chauffeurs dan ook zoveel mogelijk gebruik proberen maken van de steunmaatregelen die in veel landen worden toegekend. Daarnaast is deze slimme zet van Uber een maatregel om een goede ‘werkgever’ te spelen. In de software bieden ze ‘The Worker’ aan. Via dit onderdeel kunnen taxichauffeurs toch werken in andere takken van Uber zoals Uber Eats of andere bezorgdiensten. Door de coronacrisis doen deze diensten het bijzonder goed.

“We hebben allemaal een verantwoordelijkheid in het oplossen van deze pandemie. Wanneer iedereen thuis blijft kan dit alleen maar sneller”, aldus Andrew Macdonald

Ook heeft Uber zich zoveel mogelijk ingespannen om in verschillende landen actief mee te werken aan petities en verzoeken om de overheid te bewegen steunmaatregelen uit te werken voor de taxisector. In meer dan 20 landen met succes. In Zuid Afrika heeft Uber zijn chauffeurs ingezet voor het bezorgen van medicijnen. 

Lees ook  Liefde op pauze, chauffeurs en bezorgers leggen werk neer

optreden voor slachtoffers van huiselijk geweld 

Vanaf volgende week wil Uber 50.000 gratis ritten aanbieden aan slachtoffers van huiselijk geweld. Met deze actie wil Uber de drempel om naar een veilige plaats te worden gebracht zo klein mogelijk maken. Het bedrijf wil de gratis taxiritten wereldwijd aanbieden daar waar nodig is. De opvangplaatsen gaan de vouchers verspreiden aan slachtoffers daar waar echt sprake is van noodzaak.

weinig van te merken in Nederland

Ondanks Andrew Macdonald aangeeft dat deze campagne wereldwijd wordt uitgedragen door Uber is er in Nederland bijzonder weinig van te merken en kan men in Amsterdam normaal gebruik maken van de diensten zonder enige waarschuwing om niet te reizen. Eerder kreeg Uber ook kritiek van FNV over zijn houding tijdens deze coronacrisis en de manier waarop ze de verantwoordelijkheid als werkgever willen ontlopen.

“Zelfstandige taxichauffeurs en ook taxichauffeurs van Uber hebben nu zelf hard moeten knokken voor hulp. Terwijl in het geval van de Uber taxichauffeurs juist Uber, als werkgever, een beroep had moeten doen op de NOW-regeling.”, aldus Amrit Sewgobind bestuurder FNV Flex en Naleving.

Bedrijven laten graag zien dat ze het beste met de wereld voor hebben, alleen weten ze vaak niet hoe ze hun maatschappelijke betrokkenheid op een zinnige manier inhoud moeten geven.

Lees ook: Kritiek op Uber na ondertekenen brief steunmaatregelen

Uber in gesprek met CNN
Print Friendly, PDF & Email