[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Wie een vitale reis moet maken, krijgt te maken met een langere reistijd en met de onzekerheid of er wel plek is in de bus. Reizigers moeten wegblijven, is het uitgangspunt. Je zou dus denken dat binnen het openbaar vervoer alles wordt gedaan om reizigers te blijven vervoeren, ook in corona-tijd. Zoals ook winkels er nu alles aan doen om klanten te blijven bedienen. 

“Mijn eigen huissupermarkt had binnen 24 uur na de aankondiging van de coronamaatregelen al plexiglas bij de kassa opgehangen. Speciale ouderenuurtjes, bezorgdiensten en afhaalservices: ondernemers doen er alles aan om hun vaste klanten binnen te houden.”, aldus Freek Bos directeur van Rover.

Hoe anders gaat het in het openbaar vervoer. Van de Intercity’s en de bussen rijdt slechts de helft. In een opiniestuk laat de Rover directeur duidelijk horen dat een andere weg moet worden ingeslagen.

tijd voor een andere mentaliteit

Volgens Freek Bos, directeur van Rover, wordt het tijd voor een andere mentaliteit nu we straks langzaam uit de lockdown gaan opstarten. Tijd om er alles aan te doen om het reizen voor zoveel mogelijk mensen weer mogelijk te maken. Tijd om te denken in oplossingen. Laat al het materieel rijden dat er is en pas dit aan de omstandigheden aan. 

“Touringcars die nu stilstaan vanwege gebrek aan opdrachten, kunnen gebruikt worden om de capaciteit van het OV nog verder te vergroten. Maak afspraken met werkgevers en onderwijsinstellingen om het aantal spitsreizen te verminderen. Ontwikkel een plan om het gebruik van de fiets te verdubbelen. Accepteer dat deze maatregelen de overheden en vervoersbedrijven geld gaan kosten en biedt hen daarvoor de middelen. Zet het deel van de bevolking dat is aangewezen op het openbaar vervoer niet buiten spel. Het openbaar vervoer is er voor iedere reiziger.”, aldus Bos.

reisschaamte

Lees ook  Reizigers buitenspel in het nieuwe tijdperk van NS Samenreiskorting

De reiziger gaat zich afvragen of hij of zij nog wel welkom is in het openbaar vervoer. Er lijkt zelfs een heuse “reisschaamte” te ontstaan, getuige meldingen die Rover krijgt van reizigers die zich afvragen of zij nog wel belangrijk genoeg zijn om straks een plek in het OV in beslag te mogen nemen.

 Lees ook: Rover betreurt afschaffen middagspitskorting NS

bussen
stilstaande touringcars
Freek Bos
het nieuwe thuiswerken voor taxibedrijven met de Pitane Mobility Webeditie
Print Friendly, PDF & Email