Print Friendly, PDF & Email

Ondanks eerdere berichtgeving en ontkenning wisten verhuurbedrijven wel degelijk dat de auto’s werden doorgezet aan de klanten van Car Driver Deals. Ook Hertz Benelux wist van deze constructie af maar in tijden van crisis wilde het bedrijf eerder zijn zegeningen tellen en liet zijn wagens terughalen. Op dat ogenblik waren er verder geen problemen met Car Driver Deals en werden de wagens keurig betaald. Dat andere verhuurmaatschappijen hetzelfde deden heeft van den Helder nooit persoonlijk waargenomen. Immers kwamen bij alle verhuurbedrijven een golf van auto’s terug tijdens de crisis het afgelopen jaar. In die tijden waren autoverhuurders blij dat er toch een afzetgebied was. Het was een hele mooie oplossing volgens van den Helder voor een tijdelijk probleem wat er op dat ogenblik was. 

Bovag waarschuwing

Tijdens de uitzending van Studio Automotive van 6 juli werd de stand van zaken besproken rond het bedrijf Car Driver Deals, dat in zwaar weer verkeert. Henk van den Helder, directeur van Hertz Benelux en voorzitter van Bovag Autoverhuurbedrijven, was te gast om over de problemen bij CDD te praten. Ook zat aan tafel Luberto van Buiten, hoofdredacteur van Automotive, die namens Automotive het dossier Car Driver Deals volgt.

Bovag waarschuwde verhuurbedrijven dat Car Driver Deals grote partijen auto’s huurde en vervolgens weer doorverhuurde. Na verloop van tijd bleef betaling echter uit. Het in Limburg gevestigde, landelijk opererende bedrijf meldde zich de afgelopen maanden bij meerdere verhuurders met uiteenlopende voorstellen, veelal omdat de onderneming voorloopauto’s nodig had. Als voorzitter van Bovag Autoverhuurbedrijven geeft van den Helder aan dat de impact van de waarschuwing die vanuit de Bovag naar de leden uitging over de werkwijze van CDD groter was dan verwacht. 

Immers wisten ze toen niet dat het over zulke enorme aantallen ging. Een aantal maatschappijen haalden de auto’s op bij CDD nadat de waarschuwing van Bovag in de openbaring kwam. Toch was het geen donderslag bij heldere hemel want een aantal maatschappijen hadden reeds betalingsproblemen met het Maasbrachtse bedrijf. Bovag voelt zich niet verantwoordelijk dat hun waarschuwing alles in een stroomversnelling heeft gebracht.

"We moeten onze financiën veilig hebben en moeten niet verder risico's lopen zoals we nu al doen en we moeten de weg vooruit uitstippelen"

geen risico’s

Henk van den Helder van Hertz Benelux geeft aan dat eind 2019 aan Car Driver Deals 25 wagens werden ingezet. Het bedrijf had voorafgaande naar eigen zeggen alle creditchecks uitgevoerd waarmee helemaal geen problemen bleken te zijn. In maart werd Hertz Benelux gedwongen om in het eigen portfolio te kijken. Alles had toen te maken met de algehele problemen binnen Hertz, zoals een mogelijk faillissement in Amerika wat mogelijk gelieerd zou kunnen worden aan Europa. Daarbij kwam ook nog corona er bovenop zodat zij besloten zoveel mogelijk auto’s terug te brengen naar de leveranciers. Ook Hertz had ondertussen gezien dat Car Driver Deals de bij hen gehuurde auto’s doorzette naar klanten die evengoed rechtstreeks bij henzelf een auto konden huren. Dus voor alle veiligheid haalde Hertz de auto’s terug.

Delissen en Martens

Er hebben zich inmiddels meer dan zevenhonderd gedupeerden aangesloten bij Delissen en Martens, waaronder de verzekerden van Stichting Achmea Rechtsbijstand (ASR, Nationale Nederlanden, Interpolis), DAS, ARAG en Klaverblad. Advocaat Olivier van Hardenbroek laat weten aan de gedupeerden in een stand van zaken dat dat aantal nog verder zal toenemen. Atvangarde B.V., de vennootschap waarin de onderneming van Car Driver Deals was ondergebracht, is (nog) niet failliet verklaard. De verwachting is dat Atvangarde in de komende weken failliet wordt verklaard.

Inmiddels zou er ook aantoonbaar sprake zijn van oplichting omdat er nog steeds nieuwe klanten werden geworven nadat betalingsuitstel werd gevraagd bij de leveranciers. En dat is wettelijk verboden. De eigen auto’s van Car Driver Deals zijn ondergebracht in de Benefit Groep B.V., een vennootschap met dezelfde bestuurders als Atvangarde. De auto’s van Benefit Groep zijn tenminste deels extern gefinancierd. De financieringsmaatschappijen hebben als zekerheid voor de terugbetaling van de leningen pandrechten bedongen op auto’s van de Benefit groep. 

Het is nog niet bekend of de pandrechten betrekking hebben op alle auto’s of op slechts een deel van de auto’s. Ook is nog niet bekend, wat de waarde is van de auto’s waarop pandrechten rusten en hoe die waarde zich verhoudt tot de nog openstaande schulden. Op 14 juni 2021 kregen de financieringsmaatschappijen toestemming van de rechtbank om de auto’s waarop een pandrecht gevestigd was in bezit te nemen. De juridische term daarvoor is dat zij de auto’s in vuistpand mogen nemen.

Lees ook: Gedupeerde klanten CDD blijven achter met vragen

auto's worden massaal ingevorderd