Snelfietsroutes, ook wel doorfietsroutes of fietssnelwegen genaamd. Je hebt er vast wel eens wat over gehoord. Het is is een directe, comfortabele fietsverbinding tussen stedelijke regio’s met weinig obstakels die ervoor zorgt dat je snel en vlot op je bestemming aankomt. Deze snelfietsroutes zorgen voor een betere en snellere bereikbaarheid van woon-werklocaties en stimuleren forenzen om met de fiets te reizen. Het beste zou zijn als een snelfietsroute in zijn geheel zou bestaan uit overzichtelijke, vier meter brede rode fietspaden. Dit is helaas niet haalbaar omdat deze over grote afstanden en gebieden lopen. En daarom worden in de werkelijkheid vaak etappes met elkaar verbonden.

Een snelfietsroute kan dus bestaan uit verschillende delen zoals een bestaand breed fietspad, een stuk fietsstraat, een stuk nieuw fietspad en een gemarkeerd fietsgedeelte op een weg. Snelfietsroutes zijn altijd een samenwerking tussen de gemeenten en de provincie. Zo’n route moet veilig zijn en ook moeten fietsers er zo min mogelijk stagnaties hebben met treinen en auto’s. De fietsers moeten op deze route zo veel mogelijk voorrang hebben, daarom wordt er bijvoorbeeld op een kruispunt een fietstunnel gebouwd. Er zijn er al heel wat in ons land en er komen er steeds meer bij.

Er worden ook verschillende snelfietsroutes in Brabant aangelegd, de F261 Tilburg- Waalwijk, de F59 Waalwijk- ’s-Hertogenbosch, F50 Uden- Veghel, F270 Eindhoven- Helmond, F58 Breda- Tilburg en de F50 Nistelrode- Uden. De routes ’s-Hertogenbosch- Oss en Eindhoven- Valkenswaard zijn al gereed. Het doel is dat er tegen 2030 een compleet netwerk van snelfietsroutes ligt in Brabant. De werkzaamheden aan het Eindhovense deel op de snelfietsroute tussen Eindhoven Centraal Station en Helmond Centraal Station zijn eindelijk gestart. Het Helmondse deel van de snelfietsroute was al een tijdje klaar maar het Eindhovense deel liet op zich wachten. Eind 2022 moet het Eindhovense deel klaar zijn en kunnen fietsers ook deze snelfietsroute in gebruik gaan nemen.

Lees ook: Met nieuwe versie van Snuffelfiets fijnstof meten

Print Friendly, PDF & Email