Pitane Image

Pomphouders in België kunnen weliswaar rekenen op een toename van Nederlandse klanten.

Vanaf dinsdag wordt de benzineprijs aan de Belgische pomp aantrekkelijker, bijna vijftig cent goedkoper per liter dan in Nederland. Deze prijsverschuiving brengt een nieuwe dynamiek in de brandstofmarkt, met name voor de pomphouders langs de Nederlands-Belgische grens. Voor Nederlanders die nabij deze grens wonen, is een korte rit naar België ineens een lucratieve onderneming om de tank te vullen.

Volgens gegevens van United Consumers bedraagt de gemiddelde adviesprijs voor een liter E10-benzine in Nederland momenteel 2,22 euro. Daar tegenover staat de nieuwe maximumprijs voor dezelfde brandstof in België: 1,77 euro, een verschil van 45 cent. En het is niet alleen E10; ook de premium brandstof, benzine 98 (E5), laat een duidelijk verschil zien. Waar je in Nederland gemiddeld 2,36 euro betaalt, ben je in België klaar voor 2 euro per liter—een verschil van bijna 36 cent. Zelfs dieselrijders zijn goedkoper uit aan de andere kant van de grens, alhoewel de marge kleiner is; in België betaal je 1,93 euro per liter tegenover een Nederlandse adviesprijs van 2,05 euro.

Deze prijsfluctuaties hebben meerdere oorzaken. In Nederland zijn sinds 1 juli 2023 de tijdelijke accijnsverlagingen grotendeels teruggedraaid. Dit heeft de prijs van benzine met bijna 14% verhoogd en diesel met 6%. Daarnaast heeft de Belgische prijsverlaging te maken met de schommelingen op de internationale markten, die gunstig hebben uitgepakt voor de consumenten daar.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het is niet ondenkbaar dat er druk ontstaat op de Nederlandse overheid om de brandstofaccijnzen opnieuw te evalueren, zeker als blijkt dat Nederlandse pomphouders aan de grens blijvend inkomsten mislopen.

Voor Nederlandse pomphouders nabij de grens kan deze ontwikkeling nadelig uitpakken. De potentiële klandizie die nu voor goedkopere brandstof de grens oversteekt, betekent een verlies aan inkomsten. Dat raakt niet alleen de brandstofverkoop, maar ook de bijverkoop zoals snacks, drankjes en autowasbeurten die veelal plaatsvinden bij tankstations.

Lees ook  Belasting op auto's stijgt naar nieuwe hoogtes in 2024

Dit soort prijsverschillen is geen nieuw fenomeen. Grensgebieden zijn vaak het toneel van dergelijke economische verschuivingen, maar een prijsverschil van bijna vijftig cent per liter is zeldzaam en roept vragen op over de duurzaamheid van deze situatie. Hoe de Nederlandse en Belgische regeringen zullen reageren—bijvoorbeeld door aanpassingen in accijnzen of andere belastingmaatregelen—is vooralsnog onduidelijk, maar de consument plukt er voorlopig de vruchten van.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email