BLUE

Hardwerkende burgers worden aan de Hollandse pomp een poot uitgedraaid.

Terwijl chauffeurs blij zijn, waarschuwen experts voor chaos. Zij vinden de tankkorting geen goed idee is. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. De brandstofprijzen gaan deze week in Duitsland zo hard omlaag dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. De dan gehanteerde Duitse prijs van 1,72 euro per liter is een adviesprijs. In de praktijk vaak gaan tankstations nog wel wat lager zitten.

noodpakket

“Het kan 1 juni ook dramatisch worden”, aldus een exploitant van 140 benzinestations over de brandstofprijzen die vreest voor toelevering en een gebrek aan brandstof. Op 1 juni verwacht hij een echte “run” op de Duitse tankstations, aangezien daar de tankkorting wordt ingevoerd. Vooral eigenaren van kleine tankstations kunnen een moeilijke tijd tegemoet gaan. De prijsdaling is onderdeel van het noodpakket en is bedoeld om miljoenen mensen op korte termijn een tijdelijke financiële steun te bieden. Het gaat hierbij over het 9-euroticket (een kaartje van 9 euro voor het plaatselijk openbaar vervoer ÖPNV), de kinderbonus, de benzinekorting en het energieforfait.

(Tekst loopt door onder de foto)
De dan gehanteerde Duitse prijs van 1,72 euro per liter is een adviesprijs.

Exploitanten waarschuwen voor lange wachtrijen. Chauffeurs moeten daarom veel geduld hebben. In sommige gevallen kunnen benzine en diesel schaars worden.

De Duitse federale regering gaat de tankkorting invoeren. Dat maakt benzine volgens berekeningen 36 cent per liter goedkoper en diesel 17 cent per liter goedkoper. Daarom is er op 1 juni een “rush” naar de tankstations te verwachten. Dit kan met name problematisch zijn voor eigenaren van kleine bedrijven, omdat ze de olie niet via jaarcontracten maar via spotmarkten aankopen. 

Lees ook  De auto wordt steeds minder bereikbaar voor een grote groep Nederlanders

De spotmarkt is twee maanden geleden gesloten, dus eigenaren van benzinestations moeten petroleum kopen bij dealers of bij petroleummaatschappijen. “Maar zonder koopkracht zijn ze afhankelijk van wat ze op de markt kunnen krijgen. De aankoopprijzen zijn hoog, de banken vragen meer onderpand voor voorfinancieringen. Dat zou de kleine exploitanten van tankstations onder grote druk kunnen zetten”, aldus de voorzitter van de Federale Vereniging van Gratis Gasstations.

Van Haga wil van de minister weten waarom minister Sigrid Kaag (D66) “hardwerkende burgers aan de Hollandse pomp een poot uitdraait, terwijl Duitsland de accijnzen maximaal verlaagd tot het laagste niveau dat is toegestaan in de EU”. De benzinepomphouders in de regio Kleef zijn zich aan het voorbereiden op 1 juni. Ze verwachten een stormloop en niet alleen van Duitse automobilisten maar vooral vanuit Nederland. 

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email