Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De Londense metro vervoert dagelijks vijf miljoen passagiers.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Cambridge is de Londense metro vervuild met ultrafijne metaaldeeltjes die klein genoeg zijn om in de menselijke bloedbaan terecht te komen. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze waarschijnlijk worden onderschat in onderzoeken naar vervuiling in ’s werelds oudste metrosysteem.

maghemiet

De onderzoekers voerden een nieuw type vervuilingsanalyse uit, waarbij ze magnetisme gebruikten om stofmonsters van ondergrondse hallen, platforms en operatorcabines te bestuderen. Het team ontdekte dat de monsters hoge niveaus van een soort ijzeroxide bevatten, maghemiet genaamd. Aangezien ijzer tijd nodig heeft om te oxideren tot maghemiet, suggereren de resultaten dat vervuilingsdeeltjes gedurende lange perioden blijven hangen als gevolg van slechte ventilatie in de metro, met name op stationsperrons.

Sommige deeltjes hebben een diameter van slechts vijf nanometer: klein genoeg om te worden ingeademd en in de bloedbaan terecht te komen, maar te klein om te worden opgevangen door typische methoden voor het monitoren van vervuiling.

onderzoeken

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de luchtverontreinigingsniveaus in de metro hoger zijn dan die in Londen in bredere zin, en dat ze de limieten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overschrijden. Het onderzoek werd mede ondersteund door de Europese Unie, de Cambridge Trust en Selwyn College, Cambridge.

Volgens Aaron Bernstein, directeur van het Center for Climate Health and the Global Environment van de Harvard University in Boston, zijn er in dit stadium tegenstrijdige aanwijzingen over de schadelijkheid van dit specifieke type verontreiniging, vergeleken met de uitlaatgassen van het bovengrondse stadsverkeer in de buitenlucht.

Lees ook  Dengue: Curaçao neemt het op tegen klimaatverandering
(Tekst loopt door onder de foto)
Vervuilingsdeeltjes blijven gedurende lange perioden hangen met name op stationsperrons.

De Londense metro, ook wel bekend als de London Underground, is in 1863 in gebruik genomen. Het was het eerste ondergrondse spoorsysteem ter wereld en werd gebouwd om de toenemende bevolking van Londen te helpen verplaatsen in de stad. 

Het eerste deel van het systeem, de Metropolitan Line, werd op 10 januari 1863 in gebruik genomen tussen Paddington en Farringdon. In de daaropvolgende jaren werden er meer lijnen aangelegd, en tegen het einde van de 19e eeuw had de Londense metro zich uitgebreid naar de meeste delen van de stad. Vandaag de dag is de Londense metro een van de drukste metrostelsels ter wereld en wordt het gebruikt door miljoenen mensen per dag om zich te verplaatsen in en rond Londen.

publicatie

De onderzoekers suggereren dat periodieke verwijdering van stof uit ondergrondse tunnels, evenals magnetische monitoring van vervuilingsniveaus, de luchtkwaliteit in het hele netwerk zou kunnen verbeteren. Hun resultaten zijn na te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Reports.

Gerelateerde artikelen:
Foto: Pitane Blue - Londen Metro
DVDP