Godkjenning for reform av Brussel taxisektoren, men mange spørsmålstegn gjenstår,

Tirsdag ettermiddag, etter et uttømmende møte, godkjente innenrikskomiteen i Brussel-parlamentet utkastet til forordning som tar sikte på å reformere Brussel taxisektoren (flertall mot opposisjon). Men mange spørsmålstegn gjenstår fortsatt, ifølge fagpublikasjonen Personenvervoer Magazine. Det vil bli mye diskusjon før forordningen 22. oktober kan erstatte den nåværende nødforordningen «klistreplaster» (raskt satt sammen da lagmannsretten forbød Uber i Brussel som «ulovlig»).

Egentlig skulle statsminister Vervoorts (PS) «Taxiplan» ha blitt stemt over forrige tirsdag, men på grunn av det store antallet endringsforslag skjedde det ikke da. I går tok det fra 9.30 til 14.15 før alle de resterende endringsforslagene ble diskutert og hele forordningen ble stemt over. Den nye drosjeforordningen bør gi én vedtekt for alle sjåfører, enten de kjører taxi eller leiebil foran en perrong. Det betyr at tilgang til yrket, opplæring og vilkår og påkrevd kompetansebevis er lik for alle sjåfører.

Det kommer snart tre typer kjøretøy: standtaxiene (de nåværende klassiske taxiene), gatetaxiene (de tidligere plattformtaxiene, for det meste fra Uber) og seremonielle bilene (for arrangementer og reservert for minimum 3 timer). De to siste kategoriene må bestilles på forhånd og kan ikke kreve privilegier som bruk av plasser eller buss- og trikkefelt.

De nåværende sjåførene av de nye drosjene har et forsprang med å få fremtidige drosjetillatelser, en stor kritikk av opposisjonen, som argumenterte for at taxisjåfører favoriseres. N-VA hevdet at det ikke var noen garanti for at nåværende Uber- eller Heetch-sjåfører vil få lisens like enkelt som taxisjåfører i fremtiden. Hvor mange drosjeløyver det blir i fremtiden, den berømte numerus clausus, er fortsatt ukjent. Dette ordnes senere gjennom et gjennomføringsvedtak – altså gjennom regjeringen, og ikke gjennom Stortinget.

Les også  Drosjesjåfører samarbeider i transitt av illegale innvandrere

Regjeringen må også sette minimums- og maksimumssatser. Også her kritikk fra N-VA og MR, som ikke vil at regjeringen skal blande seg inn i prisingen. Som i Flandern bør markedet spille. Likevel gikk flertallet med på minimums- og maksimumssatser, for å beskytte både sjåføren og forbrukeren mot overskridelser.

Takstene til de seremonielle drosjene, limousinene, er minimumspriser og ikke faste satser med en minimumskontraktsvarighet på 3 timer. PVDA ønsket å regulere provisjonene som sjåførene må overlate til plattformer som Uber eller Heetch. Partiet ønsket å sette et tak på kommisjonen der, for å beskytte sjåførene. Men ifølge Vervoort er det ikke mulig fordi en slik komité er en del av handelsretten og avtalefriheten, der myndighetene ikke er involvert.

Plenum behandler teksten førstkommende fredag. Kommisjonspresident Guy Vanhengel (Open VLD) påpekte at forordningen må godkjennes raskt for å unngå et juridisk vakuum. Den 12. juni vil forfatningsdomstolen ta stilling til forordningen om «klebende gips» – som lar Uber-sjåfører fortsette å jobbe etter en tidligere rettsavgjørelse. Skulle domstolen oppheve vedtaket, kan det føre til problemer.

Relaterte artikler:
Les også  Familiebedrifter går til grunne i taxisektorens konkursbølge
Utskriftsvennlig, PDF og e-post