Halverwege augustus is door GGD Kennemerland, in samenwerking met Airport Amsterdam en vier laboratoria en met bijstand van Defensie, op Schiphol gestart met het testen van inkomende reizigers uit risicogebieden, ook al hebben zij geen klachten. Deze teststraat is gestart op een relatief kleine schaal en het testen van reizigers gebeurt risicogericht. Het RIVM onderzoekt deze testsetting en de uitkomsten moeten uitwijzen welk effect het testen van reizigers zonder klachten heeft. 

Mede vanwege de toenemende knelpunten in de testcapaciteit bij de laboratoria en de mogelijkheden in de afnamecapaciteit is eerder besloten om aan het aantal te testen reizigers een plafond te bepalen van 1.200-1.400 testen per dag. Deze proef werd afgelopen weekend afgerond. Op basis van de beschikbare data zal een evaluatie worden uitgevoerd. Aan de hand hiervan zal de overheid kijken hoe verder gaan met het testen van inkomende reizigers op luchthavens. Daarbij zullen de beschikbaarheid van testcapaciteit en van innovatieve testen worden meegewogen.

Sinds afgelopen zondagavond is de ‘proef coronateststraat op Amsterdam Schiphol’ tijdelijk gesloten. Dit heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge besloten. Deze beslissing is voortgekomen uit het feit dat in Nederland de afgelopen weken de vraag naar coronatesten sneller groeit dan de testcapaciteit zelf. De wachttijden van een coronatest lopen hierdoor erg op. Minister de Jonge heeft daarom al eerder de oproep naar de bevolking gedaan om alleen te laten testen als er klachten zijn. 

De oplopende wachttijden zijn voor mensen die in bepaalde beroepen werken een groot probleem, als zij getest willen worden op het coronavirus. Deze mensen zijn namelijk van essentieel belang voor het instant houden van onder andere goede zorg in tijden van corona. De minister heeft besloten dat zorgmedewerkers en onderwijspersoneel tijdelijk en zolang het nodig is met voorrang getest kunnen worden. Minister de Jonge benadrukt in zijn brief aan het kabinet dat deze voorrangsregeling niet ten koste mag gaan van de testcapaciteit voor andere mensen met klachten. Zodra de testcapaciteit weer voldoet aan de vraag is het met voorrang testen van bepaalde beroep groepen niet meer nodig.

Lees ook  JetBlue breidt Europese voetafdruk uit met dagelijkse vluchten tussen Boston en Amsterdam

Lees ook: Schiphol organiseert bijeenkomsten hinderbeperking

 

Print Friendly, PDF & Email