BLUE

Nieuwe maatregelen treffen bijna 900.000 voertuigen in strijd tegen stedelijke vervuiling.

In Parijs, de stad die bekend staat om zijn vooruitstrevende milieubeleid, is een nieuw initiatief geïntroduceerd dat een impact heeft op bijna 900.000 SUV’s. Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, heeft een voorstel gelanceerd voor een verhoging van de parkeertarieven, specifiek gericht op zwaardere voertuigen. Deze maatregel, die in 2024 aan de Parijse bevolking zal worden voorgelegd, is een volgende stap in het terugdringen van vervuilende voertuigen in de Franse hoofdstad.

Volgens de gegevens van AAA Data, verzameld in opdracht van Les Echos, zou deze verandering invloed hebben op ongeveer 16% van de voertuigen in Ile-de-France, wat neerkomt op precies 892.336 auto’s. De focus ligt op de zogenaamde ‘sport utility vehicles’ (SUV’s), die als accidentogeen, zwaar, ruimtevretend en vervuilend worden beschouwd. Deze karakteristieken maken SUV’s tot een punt van zorg voor stedelijke planners en milieuactivisten.

gewichtsgrens

De stad Parijs heeft besloten de gewichtsgrens voor het malus-systeem, dat recentelijk is aangescherpt door de Franse regering, aan te houden. Dit systeem hanteert nu een grens van 1,6 ton voor thermische voertuigen en 2 ton voor elektrische SUV’s. Opvallend is dat de Parijse regelgeving, in tegenstelling tot de nationale, geen vrijstelling biedt voor hybride modellen en ook zwaardere elektrische SUV’s aanpakt.

De keuze voor een hogere gewichtsgrens voor elektrische voertuigen is gebaseerd op het feit dat deze door hun batterijen gemiddeld zwaarder zijn dan hun thermische tegenhangers. Een rapport van het WWF bevestigt dit: elektrische SUV’s wegen gemiddeld 250 kg meer dan andere elektrische modellen. Modellen als de Skoda Enyaq, Tesla Model Y, Volkswagen ID.4 Pro en Audi Q4 40 E-Tron, die allemaal de grens van 2 ton overschrijden, zullen onder de nieuwe regeling vallen.

Lees ook  Parijs onder druk met ringweg dilemma en Olympische Spelen

Steden wereldwijd worden geconfronteerd met de uitdagingen van luchtvervuiling en ruimtegebrek, waarbij zwaardere en grotere voertuigen zoals SUV's vaak in het middelpunt van de discussie staan.

(Tekst loopt door onder de foto)
Tony Estanguet, burgemeester van Parijs Anne Hidalgo en Bernard Lapasset.

Dit beleid is in lijn met de bredere Franse en Europese inzet voor duurzaamheid en klimaatbeheersing.

Interessant is dat de regeling bepaalde modellen, zoals de Tesla Model 3 en Audi Q4 35 e-Tron, uitsluit van de verhoogde parkeertarieven. Deze beslissing weerspiegelt het streven van de stad om gezinsvriendelijke modellen te beschermen. Deze ontwikkeling in Parijs is niet alleen een lokale kwestie, maar weerspiegelt een bredere trend in stedelijke milieubeleid. 

Het beleid van Parijs is echter niet zonder controverse. Het roept vragen op over de toegankelijkheid van stedelijke gebieden, vooral voor gezinnen die afhankelijk zijn van grotere voertuigen. Bovendien zou het kunnen dat eigenaren van elektrische SUV’s zich benadeeld voelen, gezien zij tot nu toe zijn aangemoedigd om over te stappen op elektrische modellen als milieuvriendelijker alternatief. 

Gerelateerde artikelen:
regie
Print Friendly, PDF & Email