Chiron

De oplossing is simpel, overdag fietsen en 's avonds voertuigen. Door het flexibele gebruik van parkeerruimtes kunnen instellingen en hun bezoekers beter worden bediend, terwijl buurtbewoners buiten deze piekmomenten ook van de parkeerfaciliteiten kunnen profiteren.

Om parkeerproblemen aan te pakken lanceert de stad Gent een proefproject voor flexparkeren op vier locaties waar de parkeerdruk aanzienlijk is: een kinderdagverblijf, een moskee en twee scholen. Gedurende zes maanden zal het stadsbestuur het project nauwgezet evalueren, en bij succes kan het systeem ook op andere drukke locaties worden toegepast.

Bij kinderdagverblijf De Palmboom in de Balsamierenstraat is een nieuw 12 meter lang parkeervak aangelegd. Hier kunnen fietsen van maandag tot vrijdag van 7.30 tot 18 uur parkeren, terwijl auto’s het vak tussen 18 en 7.30 uur en in het weekend kunnen gebruiken. Ook de Kazemattenstraat heeft een flexparkeervak gekregen dat 6 meter lang is. Op vrijdagen, tussen 11 en 17 uur, is deze plek exclusief bestemd voor bezoekers van moskee Eyüp Sultan Cami om hun fietsen te stallen. Op alle andere tijdstippen is het vak beschikbaar voor auto’s.

(Tekst loopt door onder de foto)

In een zes maanden durend proefproject zet de stad in op een dynamisch gebruik van parkeerplaatsen bij scholen, een kinderdagverblijf en een moskee, ondersteund door een nieuw verkeersbord.

Montessorischool Klimop in de Theresianenstraat en basisschool De Muze in de Gravin Johannastraat hebben hun bestaande fietsparkeervakken omgevormd tot flexibele zones. Van maandag tot vrijdag, tussen 7.30 en 18 uur, zijn deze plekken voorbehouden voor fietsers. Buiten deze tijden, tijdens de weekenden en schoolvakanties, kunnen auto’s gebruikmaken van deze parkeerruimte.

Lees ook  Crisis rond Deutschlandticket: oproep tot dringende actie

Het proefproject introduceert ook een nieuw verkeersbord dat sinds oktober vorig jaar deel uitmaakt van de Belgische wegcode. Dit bord informeert weggebruikers wie er op welk moment mag parkeren. Overtredingen kunnen leiden tot verbalisering. Filip Watteeuw, de Gentse schepen van Mobiliteit, ziet in het nieuwe bord een mogelijkheid om de behoeften van de buurt beter te vervullen, vooral rond scholen waar de vraag naar fietsparkeerplaatsen overdag toeneemt. Federaal Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet prijst Gent voor het praktisch toepassen van het nieuwe verkeersbord en is bezig met het aanpassen van de wegcode voor een beter evenwicht tussen de verschillende weggebruikers.

proefproject

Als dit proefproject succesvol blijkt, kan dit model ook interessant zijn voor andere steden die worstelen met de beperkte beschikbare ruimte en de groeiende druk op zowel fiets- als autoparkeerfaciliteiten. Het flexparkeren in Gent dient dan als een waardevol voorbeeld van hoe een stad kan inspelen op de wisselende behoeften van haar inwoners, zonder een van de vervoersmiddelen te benadelen.

Gerelateerde artikelen:
EVI.
Print Friendly, PDF & Email