BLUE

De tropische storm Philippe gooit roet in het eten: impact op Sint-Maarten en belangrijk eerherstel op Curaçao.

De sluiting van Princes Juliana Airport op Sint-Maarten, een belangrijk knooppunt binnen het Koninkrijk der Nederlanden, markeert de voorzichtigheid waarmee de autoriteiten de naderende tropische storm Philippe behandelen. De luchthaven, die een sleutelrol speelt in het verbinden van de Caribische eilanden en een hotspot is voor vakantiegangers, heeft zijn deuren gesloten om veiligheidsredenen. 

Bewoners en reizigers kregen het dringende advies om de berichtgeving van de overheidsinstanties scherp te volgen, aangezien de regio nog levendige herinneringen heeft aan de vernietigende kracht van orkaan Irma ruim vijf jaar geleden. Koning Willem-Alexander en zijn gezin aan bezocht Sint-Maarten eerder dit jaar, waarbij aandacht werd geschonken aan de wederopbouw.

Het sluiten van Princes Juliana Airport heeft niet alleen implicaties voor het toerisme, maar ook voor de economie van de regio. De luchthaven is een belangrijke inkomstenbron en speelt een cruciale rol in het dagelijkse leven op het eiland. Daarnaast is het een vitaal punt voor de logistiek tussen de eilanden in het Caribisch gebied. Bewoners die afhankelijk zijn van medische diensten of goederen van naburige eilanden ondervinden direct de gevolgen van een dergelijke sluiting.

eerherstel Tula

Maar de storm heeft een bredere impact die verder reikt dan Sint-Maarten. Op Curaçao verstoorden hevige weersomstandigheden een belangrijk moment in de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en de Caribische landen binnen het Koninkrijk. Een ceremonie ter eerherstel van Tula, een belangrijk figuur in de strijd tegen slavernij, werd abrupt afgebroken door slagregens en stormachtige wind. 

Lees ook  Terwijl de storm langs de kust raast, wordt heel Nederland aangeraden thuis te werken
(Tekst loopt door onder de foto)
Beeld: Martijn Beekman - Alexandra van Huffelen.

De ontwrichtende invloed van tropische storm Philippe gaat dus veel verder dan louter materiële schade. Het heeft implicaties voor de sociale cohesie, het culturele erfgoed en de gedeelde geschiedenis binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

De stoet was al een half uur op pad vanaf het plein naast het regeringscentrum Fòrti naar Parke di Lucha pa Libertad, waar een eerbetoon zou plaatsvinden.  De ceremonie was bijzonder omdat staatssecretaris Alexandra van Huffelen namens de Nederlandse staat Tula’s status zou veranderen van misdadiger naar vrijheidsstrijder, als een stap in de richting van een gezamenlijk begrip van de gedeelde geschiedenis.

plechtigheid

De plechtigheid die oorspronkelijk een dag eerder had moeten plaatsvinden vond uiteindelijk plaats op woensdag 4 oktober 2023 in het PWFC gebouw vanwege de verwachte regen. De late rehabilitatie van Tula, een icoon in de strijd tegen slavernij op Curaçao, werd alsnog geëffectueerd. Staatssecretaris Van Huffelen merkte op dat deze eerherstelling ‘laat en niet vanzelfsprekend’ is gekomen en prees de niet aflatende inzet van een grote groep Curaçaoënaars die hieraan hebben bijgedragen. Het formele excuus voor het slavernijverleden, eerder al uitgesproken door minister-president Mark Rutte, vormde de grondslag voor deze erkenning.

Gouverneur Lucille George-Wout van Curaçao bracht na de toespraak van Van Huffelen de woorden van koning Willem-Alexander over, die stelde dat Tula symbool staat voor de kracht van Curaçao. Hij prees Tula’s moed, leiderschap en zijn verzet tegen de onmenselijke uitbuiting. Het was een krachtig tegenwicht tegen eeuwen van geschiedvervalsing, waarin Tula als misdadiger werd afgeschilderd en zijn naam opvallend afwezig was in het geschiedenisonderwijs op scholen.

Lees ook  Terwijl de storm langs de kust raast, wordt heel Nederland aangeraden thuis te werken

In 2010 werd de perceptie op Curaçao bijgesteld en werd Tula uitgeroepen tot een nationale held. Nu heeft Van Huffelen, namens de Nederlandse regering, deze status bevestigd en hem erkend als ‘held van Curaçao en van ons allen’. Dit gaat verder dan symbolische eer; het heeft ook concrete implicaties voor het onderwijs. De staatssecretaris kondigde de Tula-studiebeurs aan, waarmee de komende vier jaar een Curaçaose student per jaar een bacheloropleiding voor docent geschiedenis in Nederland kan volgen met financiële ondersteuning. Daarnaast wordt er voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten een leerstoel voor slavernijverleden opgezet voor de komende twee jaar.

Gerelateerde artikelen:
Curacao
Print Friendly, PDF & Email