5JAAR

De strandtas wordt vervangen door een goed gevulde schoolrugzak.

Zoals de meeste mensen wel weten, is het begin van het schooljaar een tijd van hernieuwde energie, nieuwe schoolspullen en weerzien van klasgenoten. Maar er is nog een andere, minder bekende statistiek die deze periode kenmerkt: vlak na de zomervakantie neemt het aantal verkeersongevallen toe.

Met de hervatting van de scholen in het midden van het land en de naderende start in het noorden en het zuiden, is het essentieel om een moment te nemen en te reflecteren op de verkeersveiligheid rondom scholen. De eerste schooldagen kunnen chaotisch zijn, met veel kinderen en ouders die zich tegelijkertijd op de weg begeven. Dit vraagt om extra aandacht en verantwoordelijkheid van iedereen.

“kiss-and-ride” 

Een groeiend punt van zorg is de toenemende trend van ouders die hun kinderen liefst tot op het schoolplein met de auto afzetten. Deze “kiss-and-ride” zones kunnen erg handig zijn, maar zorgen vaak ook voor veel verkeersopstoppingen en gevaarlijke situaties, vooral in de spits.

Schokkend genoeg zijn scholieren vaak het slachtoffer. Bij Veilig Verkeer Nederland is deze trend al te lang een doorn in het oog. Ze willen niet langer toekijken en hopen dat we dit jaar kunnen rekenen op de hulp van héél Nederland. Dus ook op die van jou!

In de maanden augustus en september zijn veel jongeren nog bezig hun routine opnieuw te vinden. Ze zijn misschien nieuwe routes aan het leren omdat ze naar een andere school gaan, of ze zijn gewoon minder alert na de ontspannen zomermaanden. Tegelijkertijd zijn automobilisten zich misschien niet altijd bewust van de toename van fietsers en voetgangers nu de scholen weer zijn begonnen.

Vanuit de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’, zetten ze een gezamenlijke boodschap neer: automobilisten, matig je snelheid en wees extra alert! Maar het is niet alleen aan de automobilisten. We moedigen ouders ook aan om met hun kinderen te praten over verkeersveiligheid, routes te oefenen en ze bewust te maken van de gevaren op de weg.

Lees ook  Scootmobiel zoekt opstapje en Uslu van het binnenhof naar Corendon
(Tekst loopt door onder de foto)

Ieder jaar, na de zomervakantie, vinden er onder fietsende scholieren opvallend veel ongelukken plaats. Deze negatieve trend moeten we zien om te buigen. Door via social media automobilisten en andere weggebruikers ervan bewust te maken dat de scholen weer starten, help je kinderen veilig naar school te gaan.

Door de grote hoeveelheid auto’s die tegelijkertijd aankomen en vertrekken, ontstaan er opstoppingen. Dit zorgt voor frustratie en verhoogt de kans op ongelukken. Kinderen zijn onvoorspelbaar. Ze kunnen plotseling de weg oversteken of tussen auto’s door rennen. Met zoveel auto’s dicht bij de school is het risico op ongevallen groter.

Meer auto’s betekent meer uitstoot. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de kinderen. Overweeg om met andere ouders uit de buurt te carpoolen. Hierdoor vermindert het aantal auto’s en wordt de belasting op de weg verminderd. Als het mogelijk is, laat kinderen dan te voet of met de fiets naar school gaan. Dit is niet alleen gezonder, maar het vermindert ook de verkeersdrukte.

Overweeg om een paar straten verderop te parkeren en loop het laatste stukje naar school. Dit vermindert de drukte direct rondom de school en geeft kinderen ook wat extra beweging. Dubbel parkeren, stoppen op zebrapaden of andere verkeersovertredingen maken de situatie alleen maar gevaarlijker.

Ongeacht hoe je je kind naar school brengt, blijf altijd alert. Kinderen kunnen onvoorspelbaar zijn, dus een extra paar ogen kan het verschil maken tussen een veilige en een gevaarlijke situatie. Laten we dit nieuwe schooljaar beginnen met een hernieuwde focus op veiligheid. Door samen te werken en rekening te houden met elkaar, kunnen we zorgen voor een veilige en prettige omgeving voor onze kinderen.

Lees ook  Het is aan de kiezers om te beslissen welke afslag in mobiliteit we nemen
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email