Hoe slecht het afgelopen jaar in veel sectoren ook uitpakte, we konden het jaar 2020 starten met goed nieuws. Uit eigen onderzoek van NS bleek dat het aantal mensen dat tevreden is over reizen met de trein opnieuw was gestegen. De top vijf van de meest gezochte woorden waren coronacrisis, KLM, KNV, taxi en Uber. Het meest gelezen artikel over mobiliteit schreef Marleen de Boer die afgelopen jaar in maart aan de slag ging voor ons internetmagazine.

januari

Zeeland werd wakker geschud met opvallend nieuws wat voor de provincie slecht uitpakte. Een van de grootste werkgevers, TCR Group in Middelburg, zat in zwaar weer en er was onrust ontstaan over het uitblijven van een groot deel van de salarisbetalingen. Vanwege het coronavirus stopte KLM eind januari met alle vluchten naar Peking en Shanghai. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het coronavirus donderdagavond tot internationale noodsituatie uitgeroepen. 

Na een geschil met het Veldhovense college viel het doek voor Van Gerwen Taxi. Het faillissement werd uitgesproken. Van Gerwen spande eerder nog wel een kort geding aan, dat het won. Terwijl de leden van de Tweede Kamer Lilianne Ploumen en John Kerstens vragen stelden over het haperende zorgvervoer in Overijssel, kwam aan het licht dat ongewenst grensoverschrijdend gedrag wellicht veel groter is dan gedacht.

TCR
TCR paars verdween voorgoed uit Zeeuwse straatbeeld

februari

De ontwikkeling van het coronavirus dwingt het UITP (de Internationale Vereniging van Openbaar Vervoer) tot uitstel IT-Trans de Messe Karlsruhe. Volgens Hubert Andela van branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer zou de roze taxi eigenlijk niet nodig moeten zijn. Iedere chauffeur hoort alle klanten op zijn of haar gemak te stellen. Ondertussen demonstreren taxichauffeurs in Amsterdam tegen tarieven en het beleid van Uber. Transavia brengt zichzelf in grote verlegenheid wanneer blijkt dat persoonsgegevens van ruim 80.000 reizigers zoek raken.

Goed nieuws komt uit de gemeente Steenbergen. Een grote geruststelling voor de kinderen van de Brabantse gemeente want het leerlingenvervoer wordt volledig overgenomen door REVO Taxi uit Bergen op Zoom na het stopzetten van de activiteiten bij het inmiddels failliete TCR uit Middelburg. Ondertussen blijven taxichauffeurs van Uber zich rot rijden maar komen niet rond met een tarief van €1,10 per kilometer. En dat terwijl het Amerikaanse bedrijf de grootste huurder moet worden aan de Zuidas in Amsterdam want vanuit de vastgoedmarkt komt het nieuws dat Uber 30.000 m2. kantoorruimte betrekt in het  monumentale Tripolis-Park.

Het water staat de sector aan de lippen. De activiteiten van de meeste taxiondernemingen zijn zo goed als stilgevallen. De omzet is in de afgelopen 2 weken gemiddeld met 95% gedaald.

maart

Pierre Steenberghen van GTL luidt de alarmbel voor de Belgische taxisector. De werkgeversfederatie vraagt aan de overheid om gepaste maatregelen te nemen. Terwijl KLM voor vertrek de temperatuur meet, blijft het stil in de lucht voor Transavia die alle vluchten annuleert vanwege de verspreiding van het coronavirus. TomTom trekt de verwachtingen voor 2020 in en geeft aan de gevolgen van de crisis voor het bedrijf niet te kunnen overzien. Taxichauffeurs in heel Europa raken in zware problemen en blijven achter in de pandemie. Brancheverenigingen in heel Europa komen op voor hun leden en trekken aan de bel.

Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet te overwegen om toerisme in eigen land te beperken tot de epidemie afzwakt en de demonstratie van taxichauffeurs die aanspraak willen maken op een compensatieregeling op het Malieveld wordt verboden. KNV-voorzitter Bertho Eckhardt is met recht boos wanneer minister van Nieuwenhuizen reizigers het advies geeft alleen een taxi te nemen als daartoe een absolute noodzaak is. Tot overmaat van ramp komen ondernemers in het taxi- en touringcarvervoer nog niet in aanmerking voor de TOGS-regeling. 

Bertho Eckhardt
Bertho Eckhardt - voorzitter KNV en Busvervoer Nederland

april

Op het moment dat wij het volop hadden over de TOMP-API om MaaS een spreekbuis te geven kwam uit onverwachte hoek de stoorzender COVID-19.  Het kabinet heeft met de TOGS regeling aanvullende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. Gedupeerden door de coronacrisis kunnen zich bij het UWV melden en locaties zoals musea, restaurants, cafés, kappers, etc. blijven gesloten.

Maandag 27 april vierden we met z’n allen Koningsdag, Woningsdag, Balkoningsdag of hoe je het ook wilde noemen. In België krijgt iedereen een mondmasker van de overheid als eerste maatregel in de exit strategie van de Belgen. Alle evenementen worden afgelast en Belgen worden vriendelijk verzocht in hun ‘kot’ te blijven.

mei

Taxi Electric wordt door de coronacrisis gedwongen faillissement aan te vragen en maakt snelle doorstart als Travel Electric. De overheid roept op dat de consument de vouchers die maatschappijen uitgeven in de luchtvaart accepteren maar staat zelf niet garant. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft richtlijnen opgesteld om vervoerders tegemoet te komen. Goed nieuws komt er voor Munckhof Taxi BV dat vanaf 1 augustus het leerlingenvervoer voor de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Renswoude en Scherpenzeel gaat uitvoeren.

Lees ook  Gent neemt het voortouw in het balanceren van stedelijke parkeerbehoeften met flexparkeren

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair houdt er wel een vrij eigenzinnige mening op na en geeft aan terug te willen betalen wanneer de coronacrisis over is. Het zijn de eerste signalen dat het zeer slecht is gesteld in de reissector en vouchers wankelen. Met het verlichten van de maatregelen tegen het coronavirus, gaat ook het zorgvervoer en het taxivervoer voor consumenten en bedrijven, weer langzaam op gang komen. 

vele honderden families werden vandaag herenigd na ruim twee maanden

juni

Zoals totaal onverwacht de grens op slot ging, was het even verrassend om na ruim twee maanden geen betonblokken meer aan te treffen op de grensovergang. Er is niks wat een perfect pinksterweekend in de weg staat. Ook de grenzen naar Griekenland zijn weer open. Reiskoepel ANVR en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zijn blij met het stempel ‘veilig’ dat de RIVM heeft toegekend aan de ‘Handreiking Aangepaste Vakanties’. Swapfiets bereikt de mijlpaal van 200.000 klanten in vier landen en het nieuwe ‘normaal’ vergroot de vraag naar deelauto’s.

Ondertussen varen veel containerschepen leeg de wereld rond. Doorvaren is goedkoper dan stilliggen. Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer en NS geeft aan dat ze 2300 banen moeten schrappen om weer financieel gezond te worden. Nu de lockdown verder wordt versoepeld, komt steeds meer doelgroepenvervoer weer op gang en denkt men aan een gefaseerd heropenen van Disneyland Parijs. De toenmalige Amsterdamse wethouder Verkeer en Vervoer Sharon Dijksma krijgt een witboek over Uber overhandigd van de FNV. Met dit witboek laat de vakbond zien dat de taximarkt in Amsterdam verziekt is en de chauffeurs het nakijken hebben.

juli

De tweede coronagolf is nu wel heel dichtbij gekomen en is vrijwel niet meer tegen te houden. Marie-Ange Debon wordt unaniem benoemd tot uitvoerend voorzitter van Keolis Group. Het instellen van de avondklok heeft meer voeten in de aarde dan verwacht want het provinciale besluit dat de extra coronamaatregelen in Antwerpen bij wet moest vastleggen raakt niet rond. De verhuurder van het pand van D-Reizen in Meppel heeft het verzoek ingetrokken om het moederbedrijf van het reisbureau failliet te verklaren en de reisorganisatie Corendon heeft haar vakanties naar Turkije voorlopig weer uitgesteld. De ING bank sluit zich aan bij het KNV Maas-Lab en private lease blijkt de nieuwe uitkomst om afscheid te nemen van je “oude bakkie”.

Ondertussen gaan meer gebieden dicht door corona besmettingen. De NMBS kaart met gratis treinritten die iedereen krijgt wordt uitgesteld tot september. Ongeveer 375.000 treinreizigers hebben afgelopen maanden gebruik gemaakt van de coronaregeling van NS om hun treinabonnement aan te passen of te pauzeren. Tijdens de verschillende kerkdiensten was het bij Vlamingen bidden dat mensen wat voorzichtiger worden. Ondanks Betuwe Express klaar is om weer erop uit te gaan lukt het niet om, rekening houdend met de richtlijnen RIVM, het bedrijf vlot te trekken en moet tot gedwongen collectief ontslag overgaan.

sprinter
verkoop van nieuwe treinabonnementen viel in de afgelopen maanden bijna stil

augustus

De wijziging van de Wet Bibob die op 1 augustus 2020 in werking treedt, moet de aanpak van ondermijning versterken. Problemen bij CBR, UWV, politie en de Belastingdienst blijven daardoor onnodig lang dooretteren, aldus de vertrekkend ProRail topman Eringa. De verkoop van nieuwe wagens zakt dramatisch en de meeste faillissementen treden, volgens het CBS, op in het  vervoer. Het Limburgse Munckhof uit Horst deed naar eigen zeggen de beste zaken in de taxisector. De Nederlandse autofabrikant Spyker komt weer tot leven. Oppassen geblazen voor iedereen die denkt dat de uitvaart van dierbaren goed geregeld is want Yarden krijgt steun voor de versobering van de polis.

Veel kijkers bij het plaatsen van de 160 meter lange fietsbrug over de A2 en N2. De taxifederatie GTL wil een versoepeling van de taaleisen voor taxichauffeurs omdat men bang is dat veel taxichauffeurs die rijden tussen Brussels Airport en de hoofdstad niet zullen slagen voor de taaltest. Ferme uitspraken van de nieuwe NS topvrouw Marjan Rintel, aldus Petra Kok bij reisorganisatie TUI. Een van de hardst getroffen sectoren is de evenementenbranche. Geen concerten,  geen artiestenvervoer, geen beveiliging, geen catering en geen zakenverhuur. 

september

Station Den Haag Hollands Spoor is na jaren van verbouwen eindelijk klaar en na veel discussie wordt de Taxi-Expo uitgesteld. Wie dacht naar België op vakantie te gaan komt bedrogen uit want ook dat land kleurt oranje. Werk thuis, tenzij het niet anders kan wordt de nieuwe norm in Nederland. Om te voldoen aan de nieuwe Chiron eisen moeten Vlaamse taxiondernemers wel tijdig aan de slag. Terwijl de rechter in Londen oordeelt dat Uber geen risico meer vormt komt de onderzoeksraad met een rapport over ongewenste veiligheidsrisico’s in Schiphol.

Lees ook  Groenlinks-PvdA heeft een nieuwe visie op mobiliteit voor Nederland

Deelautobedrijf Greenwheels viert het 25-jarig jubileum en met de lancering van reisapp Gaiyo in de Utrechtse wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern gaat vandaag de eerste ‘mobility as a service’-pilot (MaaS) van Nederland van start. Vakantie naar Bonaire zit er niet meer in. Pitane Mobility stelt als eerste bedrijf de koppeling met Chiron beschikbaar via een app.  Hans van Daalen concludeert dat de vervoerstaak niet goed past bij Foofvalley, terwijl Dalstra reizen zelf het faillissement aanvraagt.

KLM parkeert vliegtuigen op Groningen Airport Eelde

oktober

De coronacrisis heeft een mega grote impact op de verschillende luchtvaartmaatschappijen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert extra op de naleving van de arbeids- en rusttijden van taxichauffeurs. De spoedwet kan bepaalde categorieën van personenvervoer geheel of gedeeltelijk verbieden. Het kabinet adviseert ons om zoveel mogelijk thuis te blijven waar kan en de Boeing 747 van KLM heeft de laatste vlucht gemaakt. Ondertussen groeit de irritatie over de dumpprijzen van de vliegtickets. De druk op het kabinet om van een gedeeltelijke naar een volledige lockdown te gaan neemt toe. 

Er gebeurt in Vlaanderen heel wat rond mobiliteit. Taxibedrijven moeten aan de slag om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. KLM stelt de Vrijwillige Vertrekregeling (VVR) opnieuw open voor haar personeel. Vakbond FNV en KNV hebben vandaag een brief gestuurd naar Sharon Dijksma, wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam. Zij roepen haar op om de inperking van het gebruik van tram- en busbanen door taxi’s niet door te voeren. Terwijl de horeca verplicht dicht moet bieden sommige hotels hun kamers aan voor dumpingprijzen wanneer de gasten in hun restaurant eten. Panteia heeft berekend dat de NEA-index voor taxivervoer in 2021 uitkomt op 1%. 

november

Iedereen binnen de RET doet mee aan de Jerusalema Challenge. De Haarlemse personenvervoerder Jan de Wit Group heeft begin 2018 aangifte van fraude gedaan bij het Openbaar Ministerie. De coronapandemie heeft in veel sectoren liquiditeitsposities onder druk gezet. De Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 moet bedrijven die zijn getroffen door de coronapandemie beschermen. De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, heeft helaas moeten besluiten dat de Haagse vreugdevuren dit jaar niet door kunnen gaan. De Franse President Macron maakt duidelijk dat de skigebieden tijdens de kerstvakantie nog niet open zijn. 

Directeur-generaal en CEO Alexandre de Juniac van wereldluchtvaartorganisatie IATA heeft naar buiten gebracht dat hij zijn functie per 31 maart 2021 gaat neerleggen. RRReis is het overkoepelende merk voor het regionale openbaar vervoer in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. De leden van Reizigersvereniging Rover kozen op de Algemene Ledenvergadering Saskia Kluit als de nieuwe voorzitter. De BIOS-groep stapt naar de rechter. Volgens Bios komt Tesla de afspraken uit 2014 niet na. Op 1 januari 2021 wordt Brussel een Stad 30. Een maximumsnelheid van 30 km/u in de straten van de hoofdstad wordt dan de regel. De FNV overhandigde in Amsterdam een sommatie aan Uber. Daarmee geeft de vakbond het bedrijf duidelijk te kennen dat de maat vol is. Automobilisten die bellen of appen achter het stuur en die langs een slimme camera tegen appen in verkeer rijden, kunnen een bekeuring op kenteken verwachten.

appen achter het stuur verboden

december

Met de kerst in aantocht en de sinds dinsdag geldende strenge lockdown, is het een extra drukke periode voor de supermarkten. Nederlanders en andere buitenlanders moeten met ingang van 25 december een negatieve uitslag van een coronatest laten zien als ze naar België willen komen. Vakantie kunnen we nu echt voorlopig op ons buik schrijven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert namelijk op hun website om tot zeker half maart 2021 niet op vakantie te gaan naar het buitenland. Van de ene dag op de andere minder ritten en ligt bijna al het schoolvervoer stil.

Volgens onderzoeksbureau Graydon wordt tien tot vijftien procent van het geld misbruikt. In het kader van de steunmaatregelen voor de corona-exitstrategie heeft de Brusselse regering het licht op groen gezet voor een sociaal fietsverhuurproject. Vanaf woensdag 16 december tot tenminste maandag 18 januari wordt onderwijs op afstand de norm van het primair onderwijs tot en met de universiteiten. De taxisector krijgt de ene klap na de andere te verwerken. Moeilijke tijden vragen om slimme oplossingen. Oegema Transport uit Dedemsvaart heeft de eerste Volvo FL Electric in gebruik genomen. De kans dat we zelfrijdende taxi’s ontwikkeld door Uber op de weg aantreffen is bijzonder klein geworden. In 2020 is de elektrische auto eindelijk binnen bereik gekomen van de consument.

Namens de redactie wensen wij iedereen fijne kerstdagen en een gezond 2021.

Lees ook: Bezorgmomenten online boodschappen voor kerst schaars

Marleen de Boer
Marleen de Boer schreef dit jaar het meest gelezen artikel op ons internetmagazine
Print Friendly, PDF & Email